Vapaalla kädellä sisustaen

tiistai 20. toukokuuta 2014

Biolanin kasvutikkaat & hyötykasvit vauhdissa

I-ha-nat. Biolanin parveketarhan tikapuut passaavat meille just eikä melkein. Ne tuntuvatkin ainoalta järkevältä ratkaisulta pienelle parvekkeelle, jossa lisätila on enemmän kuin tarpeen.
Onneksi siis tuli ostettua koko parveketarhasetti sen kaikkine osineen. Tikapuille mahtuu mukavasti ruukkuja, mutta itselläni kasvatusinto lähti vähän lapasesta, joten uudelleenjärjestelyjä pitäisi tehdä, jotta kaikki ruukut mahtuisivat järkevästi parvekkeelle. Nämä kuvat ovat jo joidenkin viikkojen takaisia.

Mietin pitkään, pitäisikö parvekkeesta tehdä tyylikäs, valkoisen ja harmain sävyin sisustettu kesäolohuone, vai värikäs ja leikkisä pieni hyötytarha. Päädyin jälkimmäiseen törmättyäni Plantagenissa peltiruukkuihin ja -ämpäreihin.

Yhden värin valitseminen tuntui myös mahdottomalta, joten mukaan tarttui lopulta sekä sinisiä, keltaisia että vihreitä versioita. Kastelukannun tarvitsin totta kai myös, tosin se on osoittautunut käytössä sudeksi. Vesi valuu kannun varresta läpi pitkin lattioita. No, koristakoon kannu nyt kuitenkin parveketta ainakin jonkin aikaa.

Tikapuilla vihreimpänä ja isoimpana kasvina on talvivalkosipuli, jonka varret maistuvat ihanasti valkosipulille. Talvivalkosipuli on päässyt koristamaan salaatteja ja antamaan makua kylmiin dippikastikkeisiin, toimii!

Isoimpiin ruukkuihin olen laittanut perunaa, sitähän voi kasvattaa vaikka ämpärissä. Toivottavasti pääsisimme nauttimaan edes yhden aterian verran itse kasvatetuista uusista potuista. Lajikkeina ovat Arielle ja Siikli, jotka löytyivät Kevätmessuilta.

Pienissä ruukuissa kasvaa mm. salaatteja ja yrttejä. Kiinansipuli, punainen salaatti ja itämainen salaattisekoite itivät parissa päivässä, muut eivät ole olleet yhtä nopeita. Mutta jos hyvin käy, saan napsia kesäruokiin parvekkeelta myös mm. persiljaa, lipstikkaa, kesäkynteliä, pinaattia ja rucolaa.

Korianterissa näkyy jo pienet, tunnistettavat lehdet. :)

Voi niitä onnekkaita, joilla on oma piha, mutta täytyy kyllä sanoa, että olen tästä parvekkeestakin jo tosi iloinen. Puuhaa sielläkin riittää. Suunnitelmissa on maalata/kuullottaa parvekekalusteet. Ne ovat jo seitsemän vuotta vanhat, mutta eivät ole olleet käytössä kuin parin vuoden ajan. Huollon tarpeessa ne joka tapauksessa ovat, ja nyt parvekkeen värivalinnat mietityttävätkin aika lailla.

Väriä saavat pintaansa myös kasvupöytä, -penkki ja -tikkaat, mutta mikä sävy? Harmaa, vai ehkä valkoinen? Entäs sitten ruskeat puulaatat lattialla? Tavallaan pidän niistä, ja ne sitovat ihanasti lämpöä, mutta harmaiden tai valkoisten kalusteiden kanssa ne eivät välttämättä istu.

Tulisiko laatoista sitten mustat? Vai ehkä harmaat? Valkoisia niistä tuskin saa millään järkevällä aineella.

Tässä riittääkin pohdittavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti